Haluamme tehdä lajittelusta asiakkaalle mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Siksi panostimme viime vuonna erityisesti autottomien kotitalouksien parempaan palvelemiseen.
Lounais-Suomen Jätehuollolla on 12 monipuolista jätekeskusta ja lajitteluasemaa, jonne asukkaat voivat tuoda kaikki ne jätteet, joita ei voi laittaa kodin jäteastiaan. Haja-asutusalueella palveluita täydentävät keräysauto Siira ja Pop up -lajitteluasema.
Kehitämme toimintaa asiakkaiden ideoiden ja toiveiden pohjalta. Asiakkaat olivat toivoneet enemmän kiertäviä jätepalveluita, joten panostimme viime vuonna niiden kehittämiseen.
Kävijämäärät kasvussa
Suurten jäte-erien vastaanottopalvelut olemme pääosin keskittäneet Topinojan ja Korvenmäen jätekeskuksiin.
Kotitalouksia sekä muita pienasiakkaita palvelemme jätekeskusten yhteydessä olevilla lajitteluasemilla Topinojalla, Isosuolla, Rauhalassa ja Korvenmäessä. Erilliset lajitteluasemat sijaitsevat Tarvasjoella, Houtskarissa, Kemiönsaaressa, Korppoossa, Paimiossa, Perniössä, Yläneellä ja Utössä. Rauhalan lajitteluasemalla paransimme viime vuonna kenttäalueita ja vastaanottopaikkoja asiakasystävällisemmiksi, jotta asiointi olisi entistäkin sujuvampaa.
Jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla kävi vuonna 2018 noin 263 000 pienasiakasta. Kasvua edellisvuoteen oli noin 7 %. Olemme onnistuneet parantamaan palveluamme ja kohdentamaan sitä oikein. Tietoisuus tarjoamistamme palveluista on kasvanut.
Jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla lajittelemme jätteet jopa 30 eri jakeeseen. Niistä suurin osa voidaan kierrättää materiaalina tai hyödyntää muulla tavalla. Vastaanotetut jätteet kuljetetaan asemilta eteenpäin hyödynnettäviksi ja käsiteltäviksi.
Kun asiakas tulee jätekeskukseen, jäte on hänelle ongelma ja meidän pitää auttaa häntä pääsemään siitä mahdollisimman helposti eroon.
Jaana Saario-Lomppi, palveluesimies
Asiakkaan lähelle
Uusi Pop up -lajitteluasemamme aloitti toimintansa vuoden alussa. Lajitteluasema pysähtyi vuoden aikana 35 koulun pihaan, ja sen palveluita käytti peräti 2 200 asiakasta. Kukin pysähdys kesti neljä tuntia: ensimmäisen tunnin aikana koululaiset saivat tutustua toimintaan ja lopputuntien ajan asema oli asukkaiden käytössä. Pop up -lajitteluasemalla otimme vastaan kotitalouksien vaarallisia jätteitä, poistotekstiiliä, pienelektroniikkaa, paristoja ja loisteputkia sekä energiansäästölamppuja.
Myös Siira eli pyörillä liikkuva lajitteluasemamme kiersi haja-asutusalueilla keräten jätettä. Se pysähtyi 26 paikassa ja keräsi muun muassa metallia, puujätettä, sähkölaitteita, poistotekstiilejä, vaarallista jätettä sekä lajitteluun menevää karkeaa jätettä.
Aloitimme tauon jälkeen uudelleen myös noutopalvelun. Noudamme asiakkaan kotoa tilauksesta ja korvausta vastaan suurikokoisia esineitä ja jätteitä, kuten pesukoneita ja sohvia. Palvelu sai hyvän vastaanoton, ja teimme viime vuonna 69 noutoa.
Saaristo siistiksi
Saariston romunkeräysviikolla keräsimme yhteistyössä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa aluksella metalliromua peräti 38 tonnia (vuonna 2017 vastaava luku oli 22 tonnia), sähkölaitteita noin 6 600 tonnia, akkuja 1 200 tonnia ja muita vaarallisia jätteitä 1 400 tonnia. Maksullista remonttijätteitä keräsimme 700 kiloa. Saariston erilliskeräys saavutti noin 160 asukasta.
Järjestimme saaristossa myös romuvenekeräyksen yhteistyössä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa. Huoltoalus M/S Roope keräsi 26 eri pisteestä 31 romuvenettä.
Uutuutena järjestimme Raision ja Salon kirjastojen kanssa kirjojen vaihtoviikon. Moni kirja vaihtoi omistajaa, ja jäljelle jääneet kirjat otimme vastaan Topinojan jätekeskuksessa.
Vaaralliset jätteet
Vastaanotamme kotitalouksen vaarallisia jätteitä kaikilla lajitteluasemillamme. Vaarallisia jätteitä vastaanottavat myös yhteistyökumppanimme eli neljä kierrätyskeskusta ja Akseli Kiinteistöpalvelujen Varissuon vastaanottopiste.
Meillä on 63 yhteistyöapteekkia, jotka hoitavat puolestamme vanhojen lääkkeiden vastaanottoa. Viime vuonna apteekit ja omat lajitteluasemamme ottivat vastaan 36 tonnia lääkejätettä.