LSJH:n neuvonta jalkautuu turuille ja toreille asukkaiden pariin. Vuonna 2019 pidimme 348 neuvontatilaisuutta, joissa kohtasimme kasvokkain noin 18 000 asukasta. Neuvonnassa nostettiin vuoden aikana esiin etenkin vaarallisia jätteitä ja sitä, että niiden tuominen asianmukaiseen vastaanottoon on asukkaille maksutonta.
Neuvonnallemme riittää kysyntää ja neuvojamme osallistuvatkin vuosittain lukuisiin tapahtumiin eri puolella toiminta-aluettamme. Neuvontatelttamme on tuttu näky markkinoilla, ja moni asukas suuntaa sinne kysymään neuvoja mieltä askarruttaviin lajittelupulmiin tai jätehuoltokysymyksiin. Väkeä riittää välillä ruuhkaksi asti, mitä pidämme hienona osoituksena neuvontamme vetovoimasta. Painopisteenä neuvonnassa vuonna 2019 olivat vaaralliset jätteet. Kerroimme asukkaille niiden tunnistamisesta, maksuttomuudesta ja siitä, että ne pitää saada pois tavallisen jätteen joukosta. Vaarallisista jätteistä kertovat messuosastomme Salossa ja Turussa saivat kehuja asukkailta, jotka pitivät niitä informatiivisina ja houkuttelevina.
Oman tiedotusmateriaalimme lisäksi hyödynsimme Suomen Kiertovoima KIVO:n valtakunnallisia kampanja-aineistoja, kuten videoita ja radiomainoksia. Rummutimme sanomaamme myös elokuvateatterissa.
Vierailukeskus toimii oppimisympäristönä, näyttelytilana sekä yhteistyöverkostojen rakennuspaikkana.
Lotta Salminen, ympäristöneuvoja
Järjestimme kesäkuun alussa Isosuon jätekeskuksessa Raisiossa Jätteiden yön, jota vietettiin nyt toista kertaa alueellamme. Tapahtuman ohjelma oli suunnattu koko perheelle. Vaaralliset jätteet olivat näkyvästi esillä neuvontateltallamme tapahtuman aikana. Informaatiota jaettiin myös poistotekstiilin keräyksestä, muovipakkausten lajittelusta sekä kestävästä kuluttamisesta ja jätteen synnyn ehkäisystä lelujen vaihtotorin muodossa.
Katso video Jätteiden yö -tapahtumasta.
Heinäkuun puolivälissä järjestimme yhteistyössä Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) kanssa kelluvan näyttelyn neljässä vierasvenesatamassa Paraisten saaristossa. Huoltoalus M/S Roopella pidetyssä näyttelyssä asukkaat ja vesilläliikkujat saivat tietoa saariston jätehuollosta, vinkkejä lajitteluun niin mökillä kuin veneessä sekä tietoa LSJH:n ja PSS ry:n yhteistyöstä saariston ja vesilläliikkujien jätehuollon järjestämisessä.
Yleisötapahtumista osallistuimme muun muassa Turun kävelykadulla järjestettyyn Hävikki Hyödyksi -tempaukseen, joka oli osa valtakunnallista hävikkiviikkoa. Keskustelimme asukkaiden kanssa ruokahävikin ehkäisystä ja kannustimme lajittelemaan biojätteet.
Vierailukeskus Kahmari kutsui koululaisia ja ryhmiä
Vaarallisista jätteistä kertovaan näyttelyyn pääsi keväästä lähtien tutustumaan Vierailukeskus Kahmarissa, jossa kerromme ajankohtaisten teemojen lisäksi kiertotalouden monimuotoisuudesta. Vierailukeskus toimii oppimisympäristönä, näyttelytilana sekä yhteistyöverkostojen rakennuspaikkana. Vierailukeskus on vakiinnuttanut asemansa kiinteänä neuvontapisteenä, joka tarjoaa kiinnostavan vierailukohteen jätehuollosta ja kiertotaloudesta kiinnostuneille ryhmille. Vuonna 2019 keskuksessa vieraili 3 900 eri-ikäistä asukasta eskarilaisista eläkeläisryhmiin.
Ympäristökasvatus on keskeinen osa LSJH:n ympäristövastuullista neuvontatyötä. Vierailukeskus Kahmarin oppimisympäristöä hyödynnetään etenkin koululaisille suunnatussa ympäristökasvatustyössä. Sen osallistavassa näyttelyssä vierailee vuosittain valtaosa alueen 8.-luokkalaisista osana jätehuoltoaiheista kiertoajelua. Kierroksen aikana nuorille kerrotaan jätehuollosta, lajittelusta ja kestävästä kuluttamisesta. Kierroksella tutustutaan näyttelyn lisäksi myös jätekeskukseen ja kierrätysmyymälään.
Kaikille alueen kasiluokkalaisille tarjottavien kiertoajeluiden lisäksi LSJH tarjoaa seudun 3.–4. -luokkalaisille kestävän kuluttamisen oppitunnin Synttärikutsujen merkeissä. Lisäksi lainaamme erilaisia opetusmateriaaleja maksutta toimialueemme koulujen, päiväkotien ja yhdistysten ympäristökasvatustyöhön. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta lainamateriaaleistamme. Vuoden 2019 aikana kehitimme ja päivitimme lainamateriaalipakettien sisältöä ja lisäsimme lainattavissa olevien pakettien määrää, jotta niistä olisi jatkossa entistä enemmän iloa alueemme toimijoiden ympäristökasvatustyössä.
Kotiin jaettavat julkaisut
Teimme ensimmäistä kertaa seinäkalenterin, joka jaettiin alueen kaikkiin koteihin ja vapaa-ajan asuntoihin. Saimme kalenterista paljon hyvää palautetta.
Sanne-Mari Laaksonen, tiedottaja
Huomiselle-asukaslehtemme on tärkeä tiedotuskanava, joka tavoittaa tasapuolisesti kaikki LSJH:n toimialueen vakituiset asukkaat sekä kesäasukkaat. Lehti ilmestyy suomen- ja ruotsinkielisenä.
Vuonna 2019 lehti syventyi siihen, mitä jätteelle tapahtuu lajittelun jälkeen. Neuvonnan pääteeman mukaisesti lehdessä kerrottiin laajasti vaarallisista jätteistä sekä jätekeskusten ja lajitteluasemien tarjoamista palveluista. Julkaisussa uutisoitiin myös poistotekstiilin lajittelusta ja hyödyntämisestä. Lehden välissä oli irrotettava aikataululiite sekä kodin jätteiden lajitteluopas.
Teimme ensimmäistä kertaa seinäkalenterin, joka jaettiin kaikkiin toimialueemme koteihin ja vapaa-ajan asuntoihin. Järjestimme kalenterin kuvitusta varten valokuvakilpailun, johon tuli alueen asukkailta ja mökkiläisiltä runsaasti kuvia. Kalenterista löytää helposti LSJH:n kiertävien keräysten aikataulut. Saimme kalenterista paljon hyvää palautetta, ja sen tekemistä tullaan jatkamaan.
Sosiaalisen median kanavilla vilkasta
Kesäsomettajan avulla saimme sosiaalisen median seuraajamäärämme pomppaamaan.
Suvi Pulliainen, verkkotuottaja
Vuonna 2019 sosiaalisen median suosio kasvoi ja varsinkin Instagramin seuraajamäärämme lähes kaksinkertaistuivat. Tämän sai paljolti aikaan ensimmäistä kertaa palkattu kesäsomettaja, joka otti kanavat haltuun uudella ja tuoreella otteella. Julkaisimme runsaasti materiaalia eri puolilta toimialuettamme niin tapahtumista kuin lajitteluasemiltakin. Pidimme vaarallisen jätteen teeman säännöllisesti esillä myös somessa. Erityisen suosittuja olivat Instagramin tarinat (Instagram Stories).
LSJH:n sosiaalisen median kanavia ovat Facebook, Instagram ja LinkedIn. Facebookissa on noin 2 000 seuraajaa ja Instagramissa lähes 600. Somekanavilla ja verkkopalvelussa on nostettu esiin esimerkiksi muovipakkausten lajitteluun liittyviä aiheita sekä poistotekstiilien kiertotaloudesta kertovia postauksia.
Verkkopalvelumme www.lsjh.fi oli kovassa käytössä. Suosituimmat osiot olivat Jätteiden ABC ja lajitteluohjeet. Ne jätehuollon ja kiertotalouden teemat, jotka olivat esillä mediassa, kiinnostivat myös yleisöä.
Meltwaterin tekemän medianäkyvyysanalyysin mukaan LSJH mainittiin 868:ssa digitaalisen uutismedian artikkelissa. Näkyvyyspiikkejä vuonna 2019 olivat esimerkiksi uutiset Gasumin, LSJH:n ja Lounavoiman yhteishankkeista sekä jutut kerättyjen pakkausjätemäärien suurista paikallisista eroista. LSJH:n tiedotteiden pohjalta kirjoitettiin juttuja muun muassa haravointijätteiden maksuttomasta vastaanotosta, biojätteen lajitteluun kannustamisesta sekä poistotekstiilin keräyksestä ja jalostuksesta. Tiedotteet on tehty suomeksi ja ruotsiksi.
Saman analyysin mukaan LSJH mainittiin sosiaalisen median kanavissa 442:ssa päivityksessä. Kanavista suosituin oli Twitter, seuraavaksi suosituin oli Facebook ja kolmanneksi eniten klikattiin blogeja. Yhteensä 116 käyttäjää twiittasi LSJH:sta.