Lajittelu on osa arkipäivää, ja haluamme tehdä siitä helppoa ja mielekästä. Vuonna 2019 asukkaat innostuivat muovipakkausten ja poistotekstiilin erilliskeräyksestä. Myös vaarallisten jätteiden lajittelu oli aikaisempaa aktiivisempaa.
LSJH:n toimialueella on 12 jätekeskusta ja lajitteluasemaa, jonne asukkaat voivat tuoda kaikki ne jätteet, joita ei voi lajitella kodin keräysastioihin. LSJH täydentää haja-asutusalueilla jätehuoltopalveluja kiertävien keräyspalvelujen eli Siiran, Pop Up -lajitteluaseman ja saariston romunkeräyksen avulla.
LSJH:n lajitteluasemat ja jätekeskukset
Kehitämme toimintaamme asiakkaidemme toiveiden ja ideoiden pohjalta. Keskeinen merkitys on myös asukaspaneelin antamilla vinkeillä. Vuonna 2019 asukkaat innostuivat muovipakkausten lajittelusta ja keräysmäärät kasvoivat huomattavasti. Tuottajayhteisön mukaan alueelta on kerätty vajaat 1 400 tonnia muovipakkauksia.
Palvelemme asiakkaita 12 jätekeskuksessa ja lajitteluasemalla Utöstä Pöytyälle. Otamme vastaan yli 30 jätelajia, joista monet ovat asiakkaille maksuttomia.
Jaana Saario-Lomppi, palveluesimies
Jätteet hyötykäyttöön
Otamme vastaan yli 30 jätelajia, joiden joukossa on monia maksuttomia jätelajeja, kuten vaaralliset jätteet, sähkö- ja elektroniikkaromu ja vaikkapa haravointijäte. Jätekeskukset palvelevat suurkuormien asiakkaita. Jokaisessa pisteessämme on lajitteluasemat, joilla palvelemme kotitalouksia ja pienasiakkaitamme. Pidämme vastaanottopaikoistamme hyvää huolta, jotta niissä on helppoa ja miellyttävää asioida. Kehitimme vuoden 2019 aikana muun muassa Houtskarin ja Kemiönsaaren lajitteluasemilla vastaanottopalveluiden toimivuutta, jotta asiakaskokemus paranee entisestään.
Kiinnostus muovipakkausten lajitteluun näkyi toimipisteissämme. Muovipakkausten vastaanotossa teemme yhteistyötä tuottajayhteisön kanssa. Olemme vastaanottaneet poistotekstiiliä jo usean vuoden ajan, mutta vuonna 2019 tietoisuus käytöstä poistettujen tekstiilien kierrätysmahdollisuudesta kasvoi huomattavasti. Tekstiilijätteen keräysmäärä vuonna 2019 oli noin 170 tonnia.
Jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla vuonna 2019 asioi 263 072 pienasiakasta eli kasvua edellisvuoteen oli 0,3 %. Jätteiden toimittaminen vastaanottopaikkoihin on ympäristöteko, koska näin jätteet saadaan kiertoon ja hyötykäyttöön joko materiaalina, uusiokäytössä tai energiana.
Aloitimme keväällä 2019 projektin, jossa tarjoamme jätehuoltokartoituksia kuntien kiinteistöille. Projekti jatkuu vuonna 2020 ja on jatkossa osa toimintaamme.
On ympäristöteko tuoda lajitellut jätteet lajitteluasemille tai keräyspisteisiin. Toimitamme jätteet eteenpäin hyödynnettäväksi.
Markus Saarinen, palvelusuunnittelija
Kotitalouksien vaaralliset jätteet
Vastaanotamme kotitalouksien vaarallisia jätteitä kaikilla toimipisteillämme sekä yhteistyökumppaneidemme toimipaikoissa Turun Ekotorilla, Turun Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:ssä, Liedon Kierrätyskeskus Kisällissä sekä Kaarinassa Tramel Oy:ssä. Raision Ekotorin toiminta päättyi vuonna 2019 ja uusi yhteistyökumppanimme on Raision EkOte. Vaarallisten jätteiden vastaanotto on myös Pop up -lajitteluasemilla, Siirassa sekä Saariston romunkeräyksen pysäkeillä.
Vuonna 2019 asukkaat toivat vaarallisia jätteitä asemille aikaisempaa enemmän. Edelleen moni asiakkaistamme yllättyi, ettei niistä tarvinnut maksaa mitään. Tyypillisimpiä kotitalouksien vaarallisia jätteitä ovat öljyt, maalit, liuottimet ja akut. Vuonna 2019 muistutimme, että vaarallisia jätteitä ovat myös esimerkiksi kynsilakat ja paristot. Tehokas viestintä lisäsi osaltaan vaarallisten jätteiden erilliskeräyksen onnistumista.
Teemme yhteistyötä toimialueen apteekkien kanssa lääkejätteiden vastaanotossa. Apteekeissa on toimittamamme keräysastia, johon asiakkaiden tuoma lääkejäte lajitellaan. Vuonna 2019 apteekit ja omat lajitteluasemamme ottivat vastaan 38 tonnia lääkejätettä.
Liikkuvat palvelumme
Vuoden 2019 aikana Pop up -lajitteluasemamme vakiinnuttivat paikkansa asukkaiden lähelle tuotuna palveluna. Pop up pysähtyi kaikkiaan 39 koulun pihalle tai lähialueelle. Palvelua käytti melkein 3 000 asukasta. Neljän tunnin pysähdyksen aikana koululaisilla on mahdollisuus tutustua toimintaan ja kysellä lajittelusta. Otamme Pop up -pysähdyksellä vastaan pieniä määriä kotitalouksien vaarallisia jätteitä, poistotekstiiliä, paristoja ja loisteputkia sekä pienelektroniikkaa. Eniten tuodaan vaarallisia jätteitä ja pieniä sähkölaitteita. Palveluneuvoja oli mukana kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueilla Kemiönsaaren, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten ja Raision pysäkeillä.
Pop up -lajitteluasema oli mukana myös Turussa Jokisataman avajaisissa keväällä ja syksyllä Turku-päivien lauantaitapahtumassa. Pop up vieraili myös Kemiönsaaressa September Open -markkinoilla.
Pyörillä liikkuva lajitteluasema Siira kiersi vuonna 2019 Kemiönsaaressa, Mynämäellä, Naantalissa, Nousiaisissa ja Paraisilla. Siiraan saa pääasiassa tuoda samoja jätteitä, joita vastaanotetaan kiinteillä lajitteluasemilla. Vuonna 2019 Siira pysähtyi kuudella eri pysäkillä 25 kertaa.
LSJH:n oman noutopalvelun suosio kasvoi merkittävästi edellisvuodesta ja noutoja oli 94 kappaletta.
Saariston romuille kyytiä
Jatkoimme kesällä 2019 tuttuja Saariston romunkeräys -kierroksia Rymättylässä, Velkualla, Houtskarissa, Iniössä ja Nauvossa. Romunkeräysviikko järjestettiin yhdessä Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja sen Roope-aluksen kanssa. Keräsimme yhteensä 28 000 kiloa metalliromua, sähkölaitteita 3 500 kiloa ja akkuja 2 400 kiloa sekä muita vaarallisia jätteitä 2 600 kiloa. Kierroksella vaarallisten jätteiden osuus kasvoi edellisestä vuodesta. Myös maksullisten remonttijätteiden määrä kasvoi merkittävästi ja oli nyt 2 200 kiloa. Saavutimme kierroksella 253 asukasta, kun luku vuotta aiemmin oli noin 160 asukasta.
Kokeilimme kesällä uutena palveluna saaristossa rakennus- ja siivousjätteille tarkoitettua etukäteen maksettua talkoosäkkiä. Postitimme suursäkin sen tilanneille ennakkoon ja täysi säkki noudettiin aikataulun mukaisesti sovitusta jätteenkeräyspaikasta. Saariston talkoosäkkipalvelu jatkuu vuonna 2020.
Lisätietoja
Jätekeskukset ja lajitteluasemat
Vaarallisten jätteiden vastaanotto